Vers bladerdeeg - Jan

Vers bladerdeeg

Waarmee je de lekkerste hapjes en taarten maakt!

Hoe maak je de lekkerste hartige taart, flammkuchen of quiche? Of een bladerdeeg-recept met spinazie en feta? Met het deeg van Jan natuurlijk! Want die is lekker vers. Zin in een hapje bij de borrel? Maak eens kaasstengels. Een verjaardagsfeestje? Maak een bladerdeeghapje met gehakt of met knakworstjes. Gegarandeerd een succes. Heb je een etentje maar geen inspiratie meer voor het nagerecht? Met vers deeg kun je alle kanten op! Wat dacht je van een appelflap, saucijzenbroodje of een flammkuchen met spekjes en ui? Je ziet ‘t: er zijn oneindig veel recepten voor hapjes, gerechten en taarten met bladerdeeg te maken. Kijk maar eens bij onze bladerdeegrecepten onder aan deze pagina.

Hup in de oven en smullen maar!

Omdat het deeg van Jan lekker vers is, hoeft je het niet eerst te ontdooien. Je kunt dus meteen aan de slag. Makkelijk toch? Zo zet je met het verse bladerdeeg van Jan in een handomdraai de lekkerste hapjes en taarten op tafel. Je vindt Jan’s bladerdeeg in het koelvak in de supermarkt. Hier vind je ook ons verse deeg voor flammkuchen: heerlijk als snack bij de borrel, of als tussendoortje.

Hoe wordt bladerdeeg eigenlijk gemaakt?

Bladerdeeg is wat ingrediënten betreft eigenlijk een heel simpel product. Het wordt gemaakt van meel, water en boter en een snufje zout. Maar voor het geschikt is om er in de oven een gerecht mee te maken, moet er nog best ‘n boel gebeuren. Als eerste wordt er een lap deeg gemaakt. Dit wordt dan met de deegroller uitgerold tot een rechthoekige deeglap die driemaal zo lang als breed is. Om meerdere lagen deeg en boter te krijgen wordt het deeg vervolgens in drieën gevouwen tot een vierkant. Snap je ‘m nog? Mooi.

Maar we zijn we er nog niet… Hierna gaat het deeg in de koeling om even te rusten. Daarna wordt het nog tweemaal tot een rechthoek uitgerold en vervolgens wordt het weer teruggevouwen. Nu mag het deeg weer even rusten (en Jan ook). Deze stap herhaal je een aantal keer om meerdere laagjes te krijgen. Daarna wordt het uitgerold tot de gewenste vorm. Oh ja: het uitrollen kan het beste bij een temperatuur van 8-12°C. Vaak worden er nog kleine gaatjes in het bladerdeeg gemaakt, zodat de lucht tijdens het bakproces kan ontsnappen. Best ’n klusje dus. Gelukkig heeft Jan hier ontzettend veel geduld voor.

Panklare antwoorden van jan

Hoelang moet bladerdeeg in de oven?

Een klein gerechtje zoals een appelflap bak je in 15 tot 20 minuten, een groot gerecht zoals het kipgehakt in bladerdeeg in 30 tot 35 minuten. De baktijd kan variëren afhankelijk van de gebruikte vulling.

Waar komt bladerdeeg oorspronkelijk vandaan?

Algemeen wordt verondersteld dat bladerdeeg uit Frankrijk afkomstig is. Dit komt vooral omdat de meeste anekdoten die over het ontstaan van bladerdeeg in omloop zijn, uit Frankrijk komen. De meest recente verklaring voor de ontdekking is te vinden in de Dictionnaire Universel de Cuisine van 1850. In deze uitgave wordt ene Feuillet als uitvinder van bladerdeeg aangewezen. Sommigen brengen daarom de naam Feuillet in verband met het franse pate feuilleté (bladerdeeg).

Is bladerdeeg geschikt voor vegetariërs?

Ja, de belangrijkste ingrediënten in het verse bladerdeeg van Jan zijn tarwebloem, boter en gist. Door de toevoeging van boter is het niet geschikt voor veganisten. De complete ingrediëntenlijst vind je op de productpagina van bladerdeeg.

Wat is het meest populaire gerecht met bladerdeeg?

Op internet zijn vooral bladerdeeghapjes populair, bijvoorbeeld met een ham-kaasvulling. Op de website van Jan zijn de bladerdeeg choc-rolls veruit favoriet!

Kun je ook croissants maken met het bladerdeeg van Jan?

Dat kan zeker! Snij het deeg in lengte door het midden en snij per helft 8 driehoeken uit het deeg. Rol de driehoekjes van de brede naar de smalle punt op. Als je ze wil vullen met ham en/of kaas, dan leg je dit op het brede stuk van de driehoek voordat je begint met oprollen. Buig daarna de hoeken iets naar binnen en bestrijk het deeg met het losgeklopte ei. Na ongeveer 15 minuten in de oven heb je heerlijke zelfgebakken croissants!

Is bladerdeeg gezond?

Tsja, wat voor de één gezond is, is dat voor de andere misschien niet. Dus dat kun je het beste zelf beoordelen aan de hand van de ingrediënten (die vind je op de productpagina). Wij vinden ons bladerdeeg in ieder geval best gezond, en helemaal als je er een recept met lekker veel verse groenten mee maakt. Want het leuke aan het bladerdeeg van Jan is dat je het zo (on)gezond kan maken als je zelf wilt!

Kun je bladerdeeg zelf maken?

Dat kan, maar is wel een behoorlijk klusje. Iets naar boven op deze pagina hebben we dat uitgebreid voor je beschreven.

Staat jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten en stel je vraag hier.

Jan Bladerdeeg Producten

Bladerdeeg recepten van Jan voor jou

Een dessert, snack, zoete- of hartige taart als compleet gerecht… met bladerdeeg zijn veel variaties mogelijk. Jan maakt het je graag makkelijk en heeft een aantal populaire recepten voor je uitgezocht.