die maak je zo klaar…

Met de poffertjes van Jan in huis heb je altijd succes. En laten we eerlijk zijn; als ze zo lekker smaken, ga je ze toch niet helemaal zelf zitten maken? Want écht goeie poffertjes bakken is nog best een hele klus. Gelukkig weet Jan precies hoe het moet en heeft hij al het lastige werk al voor je gedaan. Net als z’n pannenkoeken bakt hij z’n poffertjes op geheel ambachtelijke wijze.
Je hoeft ze dus alleen nog maar even op te warmen


Het lekkerst worden ze in de oven. Maar het kan ook prima in de koekenpan, airfryer of magnetron. Een poffertjespan heb je hiervoor dus helemaal niet nodig! In de pan worden ze trouwens extra lekker met een klontje boter erbij. Wel af en toe even omdraaien zodat ze aan beide kanten lekker warm worden! Je vindt ze in het koelvak in de supermarkt.
Wil je toch liever zelf poffertjes bakken?
Dat kan natuurlijk. Volg deze instructies goed. Dan komt het vast voor de bakker. Maar bereid je wel voor op een janboel! Ok daar gaat ‘ie: pak je poffertjespan (liefst een gietijzeren) en zet hem klaar. Deze ingrediënten heb je nodig: 250 gram, bloem, anderhalve theelepel bakpoeder, een snuf zout, 300 ml melk en twee verse eieren. Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in een hoge kom, klop dit vervolgens alvast met een garde door elkaar. Nu voeg je de melk toe en de eieren. Mix net zo lang tot je een mooi glad beslag hebt (Tip! Wacht totdat het witte beslag verkleurd is naar lichtbruin). Ready? De poffertjespan mag nu op het vuur. Middelhoog zodat hij goed warm wordt. Pak nu een ander klein pannetje om een flinke klont boter te verwarmen. Wanneer deze gesmolten is gebruik je een speciaal pannenkwastje om de poffertjespan mee in te vetten. Vul de kuiltjes van de poffertjespan met maximaal 2/3 beslag. Komen er aan de bovenkant belletjes? Geen paniek. Je kunt ze met een vorm eenvoudig omdraaien. Als de poffers niet goed loslaten, wacht dan even een paar tellen, als ze gaar genoeg zijn kun je ze namelijk alsnog keren.
Gelukt? Mooi dan zijn de eerste paar poffertjes klaar om te serveren. Nu moet je de pan opnieuw invetten en kun je opnieuw de kuiltjes vullen. Dit herhaal je net zo lang tot iedereen genoeg gekregen heeft (of het beslag op is). De restanten op het aanrecht van het aangekoekte beslag, kun je verwijderen door het even met een natte doek in te laten weken. Mocht je nu alsnog afhaken (wat we heel goed begrijpen), dan hebben we een goeie tip voor je. Precies! Je loopt even naar de supermarkt, haalt de poffertjes van Jan in huis. Warmt ze even op en binnen een paar minuten staan ze op tafel. Zonder geknoei.

Panklare antwoorden van jan
Vanaf welke leeftijd mogen baby’s poffertjes eten?
Net als pannenkoeken: vanaf een maand of 7-9 kun je je baby nu ook zetmeelrijke voedingsmiddelen geven als aardappelen, pasta, brood, rijst, pannenkoeken en poffertjes. Vanaf 1 jaar kan je baby met de pot mee eten.
Waarom zitten er 38 poffertjes in een pak?
We hebben verpakkingen met 12, 38 en 75 stuks. De 12 stuks is de 1-persoonsverpakking en de 75 stuks is onze familiezak. Zo is er voor iedere samenstelling wat wils.
Waar komen poffertjes eigenlijk vandaan?
Dat is niet helemaal duidelijk. Er zijn twee theorieën:
Volgens sommigen zouden wij in Nederland bekend zijn geraakt met poffertjes dankzij de marskramers en marketensters die in het kielzog van de legers van Napoleon onze streken binnen trokken.
Volgens een andere theorie stammen de poffertjes of broedertjes uit een klooster in de buurt van Woerden. Franse kloosterlingen, leveranciers van hosties aan de kerken uit de buurt, zouden daar hebben geëxperimenteerd met boekweitmeel nadat een tekort was ontstaan aan tarwebloem. Het klooster dus als bron van broedertjes.
Een kraamhouder uit Laren legde eveneens een verband met Frankrijk. “De poffertjes moeten voor het eerst gebakken zijn omstreeks 1820 op de jaarmarkten en wel door de uit Frankrijk komende wafelkramen.
Qua datering klopt dit echter niet omdat bekend is dat 70 jaren eerder door de gegoede burgerij thuis al poffertjes werden gegeten. Bovendien werden broedertjes al rond 1720 op kermissen gegeten.
Kunnen poffertjes behalve in de pan ook in de magnetron?
Jazeker, maar uit de oven of de pan zijn ze wel echt het allerlekkerst. Maar als je écht geen tijd hebt, kan de magnetron ook.
Waarom heet een poffertje eigenlijk een poffertje?
Goede vraag, geen antwoord op kunnen vinden. Vroeger werden ze ook wel broedertjes genoemd. Poffertjes zal wel iets te maken hebben met het deeg wat omhoog rijst.
Moet je bij poffertjes ook boter toevoegen in de pan?
Ja lekker. Circa 4 minuten in een pan met een klein klontje boter op een laag vuur om en om verwarmen.
Hebben jullie ook poffertjeskramen?
Nee, nog niet. Maar we zijn er wel heel druk mee bezig.
Worden poffertjes ook buiten Nederland gegeten?
In het buitenland worden wel varianten gegeten die veel lijken op poffertjes. Zo hebben ze in Rusland blini’s: dit zijn Russische pannenkoekjes en lijken qua smaak wel een kruising tussen pannenkoek, poffertje en eierkoek.
Staat jouw vraag er niet bij? Laat het ons weten en stel je vraag hier.